Ons Blog

Ons Blog

Het wel en wee

De pups van Chava en Genius zijn geboren

voetje-2
even een frisse neus
operatie
in de couffeuse
weer wakker worden
op weg naar huis
voedertijd
puppy bak 05
voetje
puppy bak 01
puppy bak 02
puppy bak 03
puppy bak 04

We waren het afgelopen weekend al voorbereid om vooral thuis te blijven omdat we natuurlijk wisten dat Chava zou kunnen bevallen. Afwachten en hier en daar wat dingetjes doen en ook lekker bankhangen zodat Chava niet onrustig zou gaan worden. Zaterdag zien we dat haar temperatuur begint te dalen en dan weten we het zal gaan gebeuren de komende 24 uur. Maar in de loop van de avond begon ze toch flink druk te doen (ijsberen, piepen, janken, aanhankelijk doen). Ze haalde van alles uit de kast en dus besluiten we toch nog maar even de dieren arts te bellen. Met hem nemen we een aantal zaken door en voor de volgende dag om 10 uur maar weer even contact met elkaar.

Een zeer onrustige nacht volgt, Robert en zijn schoonmoeder blijven op en zullen een beetje in de woonkamer “slapen”, waar, vanwege de onrust van Chava niet heel erg veel van terecht komt.

Zondag morgen besluiten we na overleg met onze arts toch maar een keizersnede in te gaan plannen en ondanks dat hun praktijk die zondag geen dienst heeft kunnen we hier toch terecht, wat een opluchting.

Om twaalf uur hebben we afgesproken en dus hebben we nog een paar uurtjes om “rustig” af te wachten, wat natuurlijk in ons hoofd allemaal veel te lang duurt. Eindelijk is het dan kwart voor twaalf en rijden we met zijn drieën en Chava naar het dierenziekenhuis in Oldenzaal. Daar aangekomen wordt ons uitgelegd wat wel en niet kan (blijf vooral van alles af wat op groen ligt en als je denkt onwel te worden blijf er dan vooral niet bij maar loop even weg naar de wacht kamer). Na de nodige voorbereiding aan Chava zijn we er klaar voor. Ze krijgt een soort rust middel en zal in de OK door een soort gas buiten westen gehouden worden. Geen narcose zoals bij normale operaties omdat dit van invloed is op de pups. Als Chava klaar ligt en slaapt lopen Robert en Gert mee de ok in. Ed en Moeders blijven in het voorportaal achter maar hebben vandaaruit mooi zicht op alles wat er gebeuren gaat. Eens in de OK wordt Chava toch weer wakker, en wordt het even een strijd om haar op tafel te laten, maar na wat extra toediening van het middel kan ze eindelijk in slaap worden gebracht en de operatie beginnen. Een voor een worden de pups eruit gehaald kunnen we ze droog wrijven, uitzuigen en al een beetje vertroetelen. Na zes pups zijn beide baarmoeder hoorns leeg en kunnen we gaan kijken wat Chava op de wereld heeft gebracht... 5 teven en een reu.

Terwijl de dieren arts de baarmoeder verder controleert en schoon maakt, en dan blijft er echt niets achter, gaan we met de assistentie de pups nog even secuur controleren, wegen, navelstreng in korten et cetera. Chava wordt ondertussen ook weer dicht gemaakt en komt gelukkig weer redelijk snel bij. Alhoewel ze in eerste instantie toch meer weg heeft van een dronken New foundlander. Thuis kunnen de pups lekker onder de warmte lamp en als Chava weer echt bij haar positieven is gaan we ze voor de eerste keer aanleggen en dat is voor Chava en de pups beide nog erg onwennig en we hebben nog niet echt het idee dat de pus erg veel melk binnen krijgen, maar dit is gelukkig al met de tweede voeding een stuk beter.

Er zijn geen pups meer beschikbaar.