De Newfoundlander

De Newfoundlander

Eigenschappen en het verzorgen van een Newf.

Aanschaf

Eer ge begint... De Newfoundlander is een grote, brede en zware hond die mede door zijn rijke beharing aan een beer doet denken. Wie raakt niet onder de indruk van deze zwarte, bruine of wit-zwarte reus? Steeds weer zult u op straat belangstelling en bewondering oogsten, als u met uw Newfoundlander gaat wandelen. Dit begint natuurlijk al meteen wanneer u met uw kleine wollige en koddige beertje loopt, maar ook wanneer de hond volwassen is zal u veel bekijks hebben.

Wij waren eens met Tank in Avignon bij het Paleis van de Paus, een hele grote bezienswaardigheid in deze zuid Franse stad. Voor het paleis is een groot plein waar het een enorme drukte is, mensen uit vele landen staan er foto’s te maken van het mooie paleis. Toen wij op het plein kwamen werd ons regelmatig gevraagd of men ookl een foto van die mooie beren hond mochten maken en was Tank eventjes fotomodel.

Maar uw grote Newfoundlander neemt wel veel ruimte in beslag in winkels, op de markt of in een restaurant. Bovendien moet u er rekening mee houden dat kinderen, die vaak qua hoogte gelijk zijn aan uw hond, nogal eens bang voor hem kunnen zijn, en ook al zijn uw eigen kinderen dan wel gewend aan de hond zal het voor hen natuurlijk niet prettig zijn wanneer vriendjes of vriendinnetjes niet meer willen komen vanwege die grote beer. En wat nu met uw familie of vrienden die normaal even aankwamen voor een kop koffie, maar niet gediend zijn van “een dergelijk groot en harig beest”. Wat we hiermee willen aangeven is: de ene mens is de andere niet en dus zal niet iedereen uw liefde voor grote honden delen. Dat hoeft ook niet, maar het is wel goed dat u zich dit realiseert voordat u een Newfoundlander aanschaft.

Aan de andere kant zult u ongetwijfeld ook familieleden en vrienden hebben die even dol op de hond zijn als u, die u benijden om uw “beerachtig” bezit en er geen enkel bezwaar tegen hebben als u de hond meebrengt als u op bezoek komt. Indien u de hond als pup krijgt zal deze in het begin nog geen moeilijkheden geven, maar de pup groeit en uw auto niet. U bent dan ook niet de eerste die vanwege de nieuwe huisgenoot een grotere auto aan moet schaffen.

Ten slotte nog dit:
De Newfoundlander is een waterhond, die dol kan zijn op elke plas die hij tegen komt. Eenmaal thuis gekomen en hij gaat zich lekker uitschudden, ondervindt u de gevolgen. Het is natuurlijk beslist niet zo dat aan het hebben van een Newfoundlander alleen maar nadelen zitten. In ruil voor al uw goede zorgen wordt u rijkelijk beloond in de vorm van zijn aanhankelijkheid, kameraadschap, bescherming en trouw. En wanneer u deelneemt aan de diverse Newfy activiteiten welke regelmatig door de club worden georganiseerd zult u zien dat er dus veel meer mensen zijn die zijn aangestoken door het Newfy virus en heeft u er snel een aantal vrienden bij. De aanschaf van een Newfoundlander is een nogal kostbare zaak. De raad van beheer en de NNFC hebben een fokreglement vastgelegd en fokkers welke zich aan deze richtlijnen meten kom je niet zo snel tegen op verkoopsites als marktplaats of de kleintjes rubriek van de regionale krant. Daar zijn de pups vaak wel een stuk goedkoper maar vaak wordt er bij deze dieren minder nauwkeurig naar de fokreglementen gekeken zoals erfelijke factoren en bijvoorbeeld de leeftijd van de moederhond.

Op de site van de rasvereniging staan altijd de door hun gecontroleerde nestjes, hiervan kan je dus zeker zijn dat er op een verantwoorde wijze is gefokt. Met de aanschaf alleen ben je er natuurlijk nog niet. Het gewicht van een gezonde Newfoundlander stijgt per week gemiddeld met een kilo, hiervoor is uitgebalanceerde voeding nodig en kunt u met een gewoon huismerk voer niet uit de voeten ( meer over voeding onder het kopje voeding). Daarnaast moet u er rekening mee houden dat wanneer je een grote hond hebt ook alles voor de hond groter moet zijn, een grotere en sterkere riem, grotere voerbakken, grotere speeltjes maar ook bij de dierenarts bezoekjes geld grotere vaccinaties en andere medicatie.