De Newfoundlander

De Newfoundlander

Eigenschappen en het verzorgen van een Newf.

Opvoeding

Natuurlijk is een Newfoundlander als pup al een bijzonder innemende huisgenoot. Met zijn koddige bewegingen en gedrag zal hij ieders hart weten te veroveren. Het grootbrengen van zo’n ’pup vergt evenwel bijzondere zorg. Denk alleen al aan het feit dat een pup per week ruim één kilo aankomt, hierdoor zal u ook nauwkeurig moeten letten op de beweging van de pup. De wandelingen met 5 minuten per week uitbreiden, laat de pup niet te wild spelen en traplopen is natuurlijk helemaal uit den boze.

Uiteraard heeft de pup ook nog erg veel rust nodig, laat hem vooral slapen als de pup slaapt ook al is het vaak nog zo verleidelijk om lekker met dat beertje te knuffelen. Omdat de Newfoundlander een grote hond wordt, is het belangrijk dat hij goed luistert en goed wordt opgevoed. U moet er niet aan denken, dat u rustig wandelend met de hond een interessante poes tegenkomt en de hond u meesleurt over de weg. Het is een misvatting te denken dat in zulke situaties uw harige vriend in de eerste plaats aan zijn baas zal denken. Nee, hoe zachtaardig en aanhankelijk een Newfoundlander ook is, hij blijft voor alles gewoon een hond.

Een pup kan spelenderwijs alles leren wat hij wel en niet mag. Beloon uw hond wanneer hij gewenst gedrag vertoont. Blijf altijd consequent bij de opvoeding, een puppycursus kan u hierbij zeker helpen en is bovendien goed voor de socialisatie. Laat uw pup vooral ook in het begin aan zoveel mogelijk dingen wennen. Veel fokkers socialiseren hun pups al tijdens de nest periode en zij kunnen u hierover zeker een aantal tips geven. Neem de pup mee naar de markt of een tuincentrum waar veel mensen en vreemde zaken als winkelkarretjes zijn en wat te denken van al die geluiden. Neem de pup ook gerust mee naar drukke verkeerspunten en neem hem maar een naar een brug of tunnel. Let bij dit soort socialisatie wel altijd goed op de reactie van uw pup, wanneer de pup ergens angstig van wordt forceer de boel dan vooral niet maar probeer het later nog een keer eventueel met een beloning. Probeer de pup ook vooral niet te troosten als deze angstig is deze zal dat dan namelijk niet begrijpen en zal het troosten zien als beloning voor zijn angst en de volgende keer dus weer bang zijn, beter is het dan om de pup af te leiden of even een stukje terug of om te lopen.

Voor de Newfoundlander is het ook erg belangrijk dat duidelijk is hoe de roedel is samengesteld qua rangorde. Het moet voor de pup duidelijk zijn wie de baas is en wie daarop volgen. De pup weet donders goed dat zijn plaats binnen de voor hem of haar nieuwe roedel de laagste in rangorde is maar zal ook snel in plaats willen stijgen en wanneer u hier als roedelleider niet juist in handelt, zal de Newf zijn dominante kant maar wat graag laten zien en proberen een hogere rang binnen de roedel te verkrijgen. Onze eerste Newfoundlander Beau probeerde ook steeds weer over de “grens” te gaan en probeerde regelmatig haar zin te krijgen. Als oplossing hiervoor legden we haar dan altijd op de rug en bleven haar dan net zo lang aankijken totdat zij het hoofd afwende, dit duurde soms wel 10 minuten of nog langer maar dan wist ze haar plaats wel weer.

Ook is het erg belangrijk om met alle huisgenoten consequent de zelfde regels na te leven, dus mag de hond bij de een niet in de keuken moet de ander dit niet wel toelaten. Bovenal is het handig om de drie R’s in ere te houden: Rust, Ritme en Regelmaat.