Ons Blog

Ons Blog

Het wel en wee

Tank heeft zijn kniebanden gescheurd

Tank
Tank net weer thuis

Vorige week donderdag begon Tank‘s avonds weer wat te pinken met zijn been en vrijdag morgen was het alweer helemaal mis en kon Tank al niet meer zelf in de benen komen. Later op de dag konden we naar de dierenarts en daar bleek dat zijn knie zo was opgezwollen dat het niet goed was vast te stellen wat er nou precies mis was maar waarschijnlijk zou het toch aan de kruisbanden liggen. Tank kreeg een morfine spuit met een flinke ontsteking remmer om de pijn te verlichten en de zwelling af te laten nemen.

Thuis moest hij nog een weekje op de ontstekingsremmer blijven en vandaag konden we dan foto’s laten maken. Eerst even een gewone check up en ja dan blijkt toch dat nu ook de kniebanden aan de rechterkant zijn gescheurd en dus ook moeten worden vervangen door titanium platen. Van de ene kant natuurlijk een teleurstelling omdat Tank nu toch weer een behoorlijk zware operatie moet ondergaan maar van de andere kant blij dat we er wat aan kunnen laten doen. Tank wordt verder nog even nagekeken op hart en longen en krijgt dan alvast een lichte narcose zodat er nog even een foto gemaakt kan worden en er bepaald kan worden welk formaat platen er ingezet moeten worden en bovendien kan dan ook alvast de conditie van het bot worden bekeken. Dit ziet er gelukkig allemaal goed uit, lichte vorming van artrose maar dat is in dit soort gevallen redelijk normaal en verder zijn er geen onregelmatigheden te zien. Terwijl Tank zijn been kaal wordt geschoren, en wij de assistente nog even extra op het hart drukken vooral wel goed op te letten en het rechterbeen te scheren, gaan we weer weg en moeten dan tot einde middag afwachten om hem weer op te kunnen halen.

Om half 5 worden we gebeld door de assistente en zij vertelt dat de operatie geslaagd is en we hem op kunnen halen. Dus allebei snel gestopt met het werk en snel Tank ophalen. Tank is nog erg suf van de narcose en kan nog helemaal niet staan. Uiteindelijk bleek de voorste kruisband volledig door midden en ook de Meniscus is kapot. Verder zat er erg veel vocht in de knie en was er nog een lichte vorm van artrose. Nadat we alles hebben doorgenomen kunnen we Tank eindelijk naar de auto brengen en naar huis, waar we hem lekker op een kleed in de woonkamer leggen waar hij bij kan komen van het hele gebeuren.

Tank heeft zijn hele been nu in het verband zitten en dat moet er voor drie dagen om blijven zitten en gedurende deze tijd moet hij zijn been ook zo min mogelijk belasten. Na deze drie dagen mogen we Tank langzaam weer wat laten bewegen en mag hij steeds 5 minuutjes lopen en dit kunnen we dan met 5 minuten per week op gaan voeren. Over 10 dagen kunnen we weer terug naar onze dieren arts en krijgt hij een eerste controle en worden de hechtingen verwijderd. En na zes weken gaan we dan nog eens terug en wordt er een röntgen foto gemaakt om te kijken of het bot al goed aan groeit en dan kunnen we in principe weer zorgeloos verder.

Voor meer informatie over een TTA hierbij een link van onze dierenarts, http://www.dierenartsoldenzaal.nl/pages/orthopedie/TTA.htm