De Newfoundlander

De Newfoundlander

Eigenschappen en het verzorgen van een Newf.

Voeding

Voor een goede verzorging van Newfoundlanders is het noodzakelijk om ze de juiste voeding te geven. Wat wij onze honden voeren kan je hieronder lezen.

Onze honden krijgen dagelijks Royal Canin brokken. Wij hebben gekozen voor Royal Canin omdat dit een zeer betrouwbaar merk is. Bij Royal Canin wordt er rekening gehouden met de voornaamste gevoeligheden per categorie. Voor grote en zware honden wordt er speciaal gelet op de ontwikkeling van de botten. Omdat Newfoundlander pups lang doorgroeien ( tot ongeveer 24 maand) is het belangrijk dat de pups niet te snel groeien, het energie niveau in dit puppy voer wordt dan ook lager gehouden. Door dat de honden groot en zwaar zijn is het erg belangrijk dat ze sterke botten hebben en dat er zo min mogelijk kans op artrose bestaat, hiervoor worden er voedingstoffen gebruikt die celveroudering en degelijke zoveel mogelijk tegen gaan. Wat wij bovendien een grote pre vinden aan dit voer is dat de samenstelling van het voer constant hetzelfde is. Bij Royal Canin stelt men het voer niet samen volgens een voordelige inkoop prijs van de ingrediënten maar houdt men vast aan een vast receptuur. Van de voorgestelde hoeveelheden ( op de verpakking) kan je soms wel moeten afwijken. Zo kan het bij pups voorkomen dat ze toch nog te hard groeien en daarmee groeipijnen kunnen gaan ontwikkelen minder voeding geven is dan raadzaam en kijk dan vooral ook op met de lekkertjes of trainers welke je geeft.

In de Weekenden geven wij onze honden Carnibest. Dit is een versvlees product welke gewoon in de diepvries bewaard kan worden. De hond is immers een prooi eter en geen graan eter. Om de hond in een goede conditie te houden heeft die eigenlijk wekelijks verse voeding nodig. Het lichaam kan dan optimaal functioneren. Uiteraard is het samenstellen van de juiste ingrediënten een heel karwei. Vandaar dat wij voor de kant-en-klaar versproducten van Carnibest kiezen. Deze bevatten standaard een juiste hoeveelheid spiervlees, orgaanvlees en verse groenten zodat je altijd weet dat je hond van alles voldoende binnen krijgt. Carnibest wordt in diverse samenstellingen gemaakt en het is natuurlijk voor de hond ook erg prettig als hier af en toe in gewisseld wordt. Er zijn ook diverse andere aanbieders van versvlees producten en de keus hierin is natuurlijk ook weer persoonlijk maar een voordeel van Carnibest is wel dat er ook een aantal variaties bestaan waarbij men rekening houdt met veel voorkomende voedsel intoleranties.

Verder krijgen de honden bij ons ook regelmatig verse groente zoals broccoli, bonen, bloemkool. Om de groente goed te kunnen verteren moeten wij hier wel even de kook overheen hebben gehad of goed pureren. Het is beter om de groente te pureren omdat de meeste vitaminen en mineralen dan beter bewaard blijven. Van nature is de hond / wolf geen planten eter maar kreeg deze toch binnen door de maaginhoud van zijn prooi. Dit waren dan dus al half verteerde groenten en plantenresten zoals wij ook de pens kennen. Je kunt de hond ook pens geven, het is echter niet eenvoudig om vandaag de dag een kwalitatief goede pens te krijgen. De meeste boeren geven hun vee voordat ze naar de slacht gaan alleen goedkoop en voedingarm hooi waardoor de pens nog maar weinig voedingelementen bevat. Een deel van deze pens in combinatie met de groente is wel een goede oplossing, de enzymen die al in de pens zitten zullen ook het vertering proces van de groente beter op gang helpen waardoor de voedingstoffen beter zullen worden opgenomen. Met bepaalde groentes moet je wel oppassen omdat hier toch bepaalde bijwerkingen aan zitten. Andijvie heeft bijvoorbeeld een vochtafdrijvende werking en moet je dus niet te vaak geven. Wortels kan je ook beter niet aan zwarte honden geven omdat ze hier ook een bruine waas van op de vacht kunnen krijgen dit geld ook voor alle producten waar Zalm in is verwerkt. In het weekend krijgen ze ook altijd een stukje vette vis ( Makreel, Haring, Zalm ). Deze zijn natuurlijk rijk aan vitamines zoals omega 3.

Ook geven we ze regelmatig een rouw ei door het voer. Van het ei wordt nogal eens betwist of dit nu daadwerkelijk gezond is. Wij houden het er op dat het wel een bron van voedingsstoffen moet zijn het is immers zo dat het kuiken zelfstandig zonder enige toevoeging van buitenaf volgroeid. Wanneer de honden van vacht wisselen koken wij de eieren wel hard want dit helpt ze sneller door de vachtwisseling te komen. Uitgebalanceerde voeding zorgt ervoor dat het lichaam goed gevoed wordt en beschikt over voldoende energie. Het wordt beter verteerd en opgenomen in het lichaam en dit zie je onder andere terug in minder ontlasting. Maar bovenal geld dat je gewoon altijd goed moet opletten hoe je hond erop reageert. Wanneer de pup te hard groeit of juist achter blijft zal je de hoeveelheid of de samenstelling moeten aanpassen. Vandaag de dag zijn er ook redelijk veel mensen die hun honden alleen voeden volgens de BARF methode. BARF staat voor Bones And Raw Food of Biologically Appropriate Raw Food wat eigenlijk zoveel inhoud dat je de maaltijden zelf samenstelt uit bevleesd bot, organen, groente, etc. Wij hebben zelf geen ervaring met de BARF methode maar wanneer je hier wel interesse in hebt kunnen we je wel verwijzen naar fokkers die wel volgens deze methode voeden, ook is erop internet diverse informatie te vinden over BARF.

Natuurlijk is de ene hond de andere niet en zal de een meer aanleg voor overgewicht hebben en is de andere hond veel bewegelijker dan de ander waardoor deze juist meer nodig heeft. Dus volg de richtlijn maar voed ook vooral met je oog, wanneer je de ribben van de hond goed kan voelen en er met de vingers een beetje tussen kan is de hond in goede conditie. Wanneer dit ook zo is bij de ruggewervel kan het zijn dat je hond te mager wordt en wanneer je de ribben helemaal niet, of slecht kan voelen is de hond vaak te dik

Wanneer je de juiste voeding merk je dit aan de hond. De conditie van de hond zal beter zijn, de hond zal minder last hebben van maag of darm klachten, huid en vacht zullen in betere conditie zijn en natuurlijk zal de complete weerstand van de hond aanzienlijk beter zijn. Door vanaf het begin af de juiste voeding te geven voorkom je vaak ook dat de hond op latere leeftijd last krijgt van tal van aandoeningen als nier problemen, suiker, vacht / huid problemen. Wanneer je de hond op een juiste manier voedt zal je ook merken dat deze veel minder ontlasting produceert wat natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk is. Maar bovenal is er niets zo prettig om te zien dat uw hond een maaltijd krijgt welke hem smaakt en die hij gewoon direct opeet en zeg nou zelf u wilt toch ook niet elke dag brood met pindakaas?

Meer info over voeding kan je onder andere vinden op onderstaande pagina's

  • <a title="Royal Canin" href="https://www.royalcanin.nl" target="_blank">royalcanin</a>
  • <a title="carnibest" href="https://www.carnibest.nl" target="_blank">carnibest</a>
  • <a title="barfplaats" href="https://www.barfplaats.nl" target="_blank">barfplaats</a>