De Newfoundlander

De Newfoundlander

Eigenschappen en het verzorgen van een Newf.

Uiterlijke Verzorging

Als je wilt dat je Newf er goed uitziet zal iedereen begrijpen dat goede voeding en beweging alleen niet voldoende is. Vacht verzorging is erg belangrijk en moet bijna dagelijks gebeuren wanneer je dit niet regelmatig bij houdt zal hond er snel een stuk minder mooi uit zien. Toen wij Tank kregen was er niets met hem te beginnen voor wat betreft het borstelen en kammen. Toen Tank twee was hebben de vorige eigenaren hem kaalgeschoren omdat er al niets meer met de vacht te beginnen viel. Nog steeds houdt Tank er niet van om geborsteld te worden maar wanneer het dagelijks gebeurd hoeft het maar kort en laat hij het wel toe. Wanneer we hem op tafel zetten om hem een grote beurt te geven moeten we hier echt met z’n tweeën bij blijven want anders wil hij toch om de haverklap gaan zitten. Bij Fay is dit gelukkig niet het geval. Zij blijft over het algemeen prima staan en laat bijna alles toe. Fay heeft al als pup al geleerd wat borstelen is en ook heeft ze toen al kennis gemaakt met de waterblazer waardoor zij hier nu dan ook geen problemen meer mee heeft. Als we Fay op tafel zetten kunnen we rustig tussendoor even iets anders gaan doen en na een kwartier terug komen. Ze zal dan nog op de tafel zitten met een blik van nou vooruit komt er nog wat van. Vroeg geleerd is oud gedaan.

Bij het borstelen / kammen begin je in principe altijd bij het laagste punt en werk je steeds weer naar boven en eindig je bij de kop. Als je van boven naar beneden zou werken hoopt alles zich uiteindelijk onderaan op en kom je er daar bijna niet meer door. Eerst kammen we alles even los met de grove pin kam en op sommige punten met de fijne pin kam. Dit is iets wat je zelf snel genoeg in de gaten hebt, als je met de fijne kam er niet door komt pak je de grove en anders om natuurlijk ook. De oksels en de broek krijgen altijd iets extra aandacht om dat hier de vacht nou eenmaal sneller gaat verklitten. Als alles is gekamd gaan we vervolgens alles weer glad kammen met een borstel met varkenshaar. Voordeel van dit soort borstels is dat het haar hier een stuk minder statisch van wordt zoals bij nylon borstels.

Verder worden de honden eens per week( of vaker) goed doorgeblazen met de waterblazer. Dit apparaat is onmisbaar als je een grote hond hebt met zoveel haar. Als ze nat zijn kan je ze hier erg goed mee droog blazen en bovendien zijn ze voor het wekelijkse onderhoud ideaal om vuil en stof uit de vacht te blazen. De oren en de voeten moeten regelmatig worden geknipt. Dit is een secuur werkje je moet erg oppassen dat je niet te veel wegknipt. Een van de eerste keren dat we Fay hadden geknipt was er teveel verwijderd van de oren en leek ze meer op een Labrador dan op een Newf. Voor het knippen gebruiken wij een efileerschaar, hiermee knip je de haren niet bot in een lijn weg maar dun je ze als het ware iets uit waardoor het er veel natuurlijker uit ziet. We wassen de hond niet erg vaak omdat dit de vetbalans van de vacht uit evenwicht brengt. Deze vetbalans maakt dat de vacht beter isoleert en dat de vacht meer vocht afstotend blijft en dat is natuurlijk ook weer van belang met het regelmatige zwemmen. Als we met ze gezwommen hebben spoelen we ze af met de tuin douche en blazen ze droog.