De Newfoundlander

De Newfoundlander

Eigenschappen en het verzorgen van een Newf.

Karakter

Daar staat hij, onze goedhartige reus, de Hercules, de majesteit, maar groter is zijn eretitel: de Gentleman onder de honden. Machtig op zijn zware benen, laag en zwaar, massief, als een blok, de machtige kop rond gebogen met daarin een paar donkere, zielvolle ogen. Ogen die spreken van wilskracht, van moed, van zachtheid. Ogen die spreken van een nobel karakter, van een zich voelen als een persoonlijkheid.

Met deze woorden typeerde destijds de bekende kynoloog en pionier van het Newfoundlanderras in Nederland en grondlegger van de Nederlandse Newfoundlanderclub, Johan Pieterse, uiterlijk en karakter van de Newfoundlander.

Nu nog steeds raken mensen geïmponeerd door zijn majestueuze uitstraling en willen een dergelijke hond in hun gezin. De hond staat bekend om zijn vriendelijke, rustige en tolerante karakter, maar hierin ligt ook een groot aandeel van de eigenaar die is uiteindelijk verantwoordelijk voor het grootbrengen van de hond en bepaald voor een deel het karakter. Ook de fokker heeft hier in een aandeel, de eerste socialisatie periode welke al tijdens de nestperiode plaats vind is ook bepalend voor het karakter. Ook al heeft de Newfoundlander over het algemeen een zacht, goedaardig karakter, kan hij wel degelijk zijn mannetje staan.

Newfoundlanders voelen situaties en mensen feilloos aan. Wanneer iemand kwaad in de zin heeft zullen ze die wel degelijk op afstand proberen te houden en zullen ze de baas beschermen, en ook al wordt de Newf vaak als sloom getypeerd zal hij door zijn uitstekende krachtige bouw vooral op korte afstanden moeilijk te kloppen zijn. De Newfoundlander is intelligent, zachtmoedig, zelfverzekerd, aanhankelijk, hij is trouw aan zijn huisgenoten en gek op kinderen.

Kortom de ideale gezinshond zou je zeggen, maar vergeet hierbij niet zijn voorkomen. Kinderen zijn qua hoogte vaak gelijk aan de Newfoundlander en kunnen daardoor nogal bang van hem worden. Ook met spelen kan dit voor problemen zorgen wanneer de volwassen hond van gemiddeld 60 a 70 kilo tegen een kind stoot of loopt. Ook zal je er rekening mee moeten houden dat een hond een roedeldier is en als je bij een Newfoundlander niet vanaf het begin niet duidelijk maakt hoe de rangorde binnen de roedel is zal deze daar op zijn eigen manier mee omgaan en proberen het leiderschap over te nemen. U zult hem dus duidelijk moeten maken dat er 1 leider is, dit is de baas waar na in rangorde de gezinsleden komen en dan pas de hond. Dan pas zal het fijne karakter van de Newfoundlander echt tot uiting komen. Naar andere honden is de Newfoundlander vriendelijk en tolerant, echter wanneer hij geprovoceerd of uitgedaagd wordt zal hij zijn overmacht tonen door zijn lichaam in de strijd te gooien.

Als je vanaf het begin goed met je Newfoundlander omgaat zal iedere dag met hem een feest zijn