De Newfoundlander

De Newfoundlander

Eigenschappen en het verzorgen van een Newf.

Beweging

Uiteraard heeft een Newfoundlander de nodige beweging nodig. Als ze nog pup zijn bouw je dit langzaam op door iedere week een minuutje langer te wandelen (in principe kan je rekenen voor elke week dat ze oud zijn kunnen ze een minuut lopen). Dit lijkt aanvankelijk erg weinig maar het is wel belangerijk om je hier aan te houden, de gewrichten ( heupen en ellebogen) zijn in deze fase nog niet voldoende aangesloten waardoor je indien je dit gaat forceren ernstige problemen kan krijgen wanneer de hond volwassen is. Let in deze begin periode ook op zaken als ondegrond en dergelijke, met een jonge pup moet je niet door het mulle zand gaan lopen omdat dit simpelweg te zwaar is voor de pup en ook wanneer je in een gebied qwandelt met veel hellingen moet je er rekening mee houden dat dit wel veel zwaarder is en je dus beter korter kan wandelen. Wil je toch een lange wandeling maken denk dan eens aan een wandel kar voor de hond (ook handig achter de fiets). Wij hebben er eentje gekocht voor Baron en Barre en waren er zeer tevreden over, kijk voor voorbeelden maar eens bij het foto album Ameland 2013.

Eenmaal volwassen is de Newfoundlander een hond die best van wandelen houdt. Een wandeling van 1 a 2 uur is voor de Newf prima vol te houden, maar deze lengtes hoeven niet dagelijks. Wij wandelen dagelijks zon 1 tot 1,5 uur en dat verdeelt over 3 wandelingen. Dit houdt ze in een goede algemene conditie en wanneer we dan bv in het weekend langer gaan wandelen geeft dit geen problemen. Wanneer je doorgaans niet zo lang met de hond wandelt is het natuurlijk niet verstandig om er dan in het weekend of tijdens dat weekje vrij maar eens flink op uit te trekken.Dus zorg ook hier weer voor regelmaat. Door de NNfc wordern er in diverse districten ook regelmatig wandelingen georganiseerd en zo doen wij regelmatig mee aan de maandelijkse wandeling in Barchum. Het is altijd een gezellige boel en iedereen is er altijd van harte welkom.

Een van de bekendste eigenschappen van de Newfoundlander is toch wel zijn binding met water. De meeste Newfoundlanders zijn gek op zwemmen, wij gaan gedurende de zomermaanden vaak met de honden zwemmen. Dit kan zijn op de speciale waterwerkdagen welke door diverse districten van de NNFC worden georganiseerd of gewoon bij ons in de buurt. Bij NNFC waterwerk is het de bedoeling dat de hond allerlei opdrachten moet uit voert. Focus hierbij ligt op het reddingswerk, dus poppen ( drenkeling) uit het water halen, dummy’s apporteren, etc. Helaas is het op dit moment zo dat er door het ministerie is bepaald dat Newfoundlanders geen werk honden zijn en dus geen last ( zoals de pop of de boot) uit het water mogen trekken waardoor de oefeningen wat aangepast zijn. Wanneer wij zelf met de honden gaan zwemmen, laten we ze vooral veel zwemmen en apporteren. Zwemmen is vooral erg goed voor de ontwikkeling van de spieren en ook voor de complete conditie. Bovendien vinden de honden het heel erg leuk. Toen wij Tank kregen had hij nog nooit gezwommen en was hij zelfs een beetje bang voor het water. De eerste twee keer ging hij echt niet verder dan zijn teennageltjes in het water. Een van ons is toen uiteindelijk alleen het water in gegaan en ging een paar meter van de kant steeds kopje onder en daarbij werd af en toe om hulp geroepen. Dit was voldoende voor Tank om de angst aan de kant te zetten en schoot het water in om te helpen. Voor een impressie van het waterwerken kan je in het fotoalbum kijken naar foto's van het waterwerk.