Ons Blog

Ons Blog

Het wel en wee

Chava's tweetal

Chava's tweetal

Friday, 27 August 2021

Sinds de laatste keer is er inmiddels weer veel gebeurd in huize van het Wilmershof. Waarvan toch wel het belangrijkste de geboorte van Chava's tweetal. In mijn vorige bericht schreef ik nog duidelijk vanuit de verwachting dat Chava behoorlijk wat pups met zich mee zou kunnen dragen omdat ze zoveel was aangekomen en ook zo in omvang was toegenomen. Maar dit beelk dus niet zo te zijn. Op woensdag 25 Augustus zijn er twee meiden geboren.
Wat ging er aan vooraf....
Zoals ik al eerder schreef was de nacht van dinsdag op woensdag een behoorlijke onrustige nacht. Chava had geen rust en gunde de baas vanaf een uurtje of vier al geen rust meer. Dan lig je in eerste instantie nog maar wat op de bank te draaien, om uiteindelijk toch maar op te staan en wat dingen gaat doen. Aan het begin van de morgen ontdekken we dat Chava een wat natte broek heeft, en eerst dachten we nog ach ongelukje met plassen misschien dat is nu in haar situatie best logisch. Maar als we het proberen te drogen komen we er achter dat het vocht is afkomstig uit de baarmoeder en niet al te best van kleur. De temperatuur van Chava is duidelijk aan het dalen en dus zou het wel snel op gang moeten komen, maar dat gebeurd niet en dus gaan we uiteindelijk maar richting dierenarts waar op een keizersnede wordt ingezet.
Dan worden we enigszins onaangenaam verrast. In de eerste baarmoederhoorn vinden we twee pups en in de tweede zijn geen pups aanwezig maar deze zit helaas vol met Cystes het lijkt echt wel op een tros druiven, ja eigenlijk is die hele hoorn hiermee gevuld en het is wel heel logisch dat zich daar geen eitjes hebben kunnen nestelen. En ook in de hoorn waar de twee pups zaten vinden we ook een beste hoeveelheid aan Cysten. En terwijl wij daar de pups staan droog te wrijven staan we dus voor het dilemma wat te doen, nu meteen de boel schoon maken door de baarmoeder te verwijderen of toch laten zitten met het risico dat ze er bij een volgende loopsheid zoveel last van gaat krijgen en dan de boel alsnog weer open te moeten halen. We besluiten toch maar voor om de boel te verwijderen ook al weten we dat dit naast de toch al zware impact van de keizersnede een extra belasting zal zijn voor Chava. Maar ja om haar over een half jaar weer een zelfde traject in te laten gaan lijkt ons ook niet de meest prettige optie.
Uiteindelijk verlaten we de praktijk na een operatie van bijna anderhalf uur met gemengde gevoelens, Chava waarvan het lijkt dat ze zo dronken is dat ze amper op haar eigen benen kan staan en twee prachtige prachtige puppies, Chava's tweetal. Twee prachtige, levendige en gelukkig gezonde teefjes vergezellen ons op de weg terug.
Eenmaal thuis aangekomen realiseren we ons eigenlijk ook wel dat we geluk hebben gehad want wat als we deze Cystes nu niet hadden ontdekt... hoe zou dan een volgende loopsheid zijn gaan verlopen en zou ze hier nu ook niet al enorm veel last van gehad hebben. En vooral ook het geluk dat we überhaupt twee jonge van het Wilmershof dames mogen verwelkomen. En ook al moeten we nu wel een paar mensen gaan teleurstellen zijn we wel ontzettend gelukkig met het bijzondere tweetal dat we nu hebben.