Verzorging

BEWEGING:

Uiteraard heeft een Newfoundlander de nodige beweging nodig. Als ze nog pup zijn bouw je dit langzaam op door iedere week een minuutje langer te wandelen ( in principe kan je rekenen voor elke week dat ze oud zijn kunnen ze een minuut lopen). Dit lijkt aanvankelijk erg weinig maar het is wel belangerijk om je hier aan te houden, de gewrichten ( heupen en ellebogen) zijn in deze fase nog niet voldoende aangesloten waardoor je indien je dit gaat forceren ernstige problemen kan krijgen wanneer de hond volwassen is. Let in deze begin periode ook op zaken als ondegrond en dergelijke, met een jonge pup moet je niet door het mulle zand gaan lopen omdat dit simpelweg te zwaar is voor de pup en ook wanneer je in een gebied qwandelt met veel hellingen moet je er rekening mee houden dat dit wel veel zwaarder is en je dus beter korter kan wandelen. Wil je toch een lange wandeling maken denk dan eens aan een wandel kar voor de hond (ook handig achter de fiets). Wij hebben er eentje gekocht voor Baron en Barre en waren er zeer tevreden over, kijk voor voorbeelden maar eens bij het foto album Ameland 2013.

Eenmaal volwassen is de Newfoundlander een hond die best van wandelen houdt. Een wandeling van 1 a 2 uur is voor de Newf prima vol te houden, maar deze lengtes hoeven niet dagelijks. Wij wandelen dagelijks zon 1 tot 1,5 uur en dat verdeelt over 3 wandelingen. Dit houdt ze in een goede algemene conditie en wanneer we dan bv in het weekend langer gaan wandelen geeft dit geen problemen. Wanneer je doorgaans niet zo lang met de hond wandelt is het natuurlijk niet verstandig om er dan in het weekend of tijdens dat weekje vrij maar eens flink op uit te trekken.Dus zorg ook hier weer voor regelmaat. Door de NNfc wordern er in diverse districten ook regelmatig wandelingen georganiseerd en zo doen wij regelmatig mee aan de maandelijkse wandeling in Barchum. Het is altijd een gezellige boel en iedereen is er altijd van harte welkom.

Een van de bekendste eigenschappen van de Newfoundlander is toch wel zijn binding met water. De meeste Newfoundlanders zijn gek op zwemmen, wij gaan gedurende de zomermaanden vaak met de honden zwemmen. Dit kan zijn op de speciale waterwerkdagen welke door diverse districten van de NNFC worden georganiseerd of gewoon bij ons in de buurt. Bij NNFC waterwerk is het de bedoeling dat de hond allerlei opdrachten moet uit voert. Focus hierbij ligt op het reddingswerk, dus poppen ( drenkeling) uit het water halen, dummy’s apporteren, etc. Helaas is het op dit moment zo dat er door het ministerie is bepaald dat Newfoundlanders geen werk honden zijn en dus geen last ( zoals de pop of de boot) uit het water mogen trekken waardoor de oefeningen wat aangepast zijn. Wanneer wij zelf met de honden gaan zwemmen, laten we ze vooral veel zwemmen en apporteren. Zwemmen is vooral erg goed voor de ontwikkeling van de spieren en ook voor de complete conditie. Bovendien vinden de honden het heel erg leuk. Toen wij Tank kregen had hij nog nooit gezwommen en was hij zelfs een beetje bang voor het water. De eerste twee keer ging hij echt niet verder dan zijn teennageltjes in het water. Een van ons is toen uiteindelijk alleen het water in gegaan en ging een paar meter van de kant steeds kopje onder en daarbij werd af en toe om hulp geroepen. Dit was voldoende voor Tank om de angst aan de kant te zetten en schoot het water in om te helpen. Voor een impressie van het waterwerken kan je in het fotoalbum kijken naar foto's van het waterwerk.

UITERLIJKE VERZORGING:

Als je wilt dat je Newf er goed uitziet zal iedereen begrijpen dat goede voeding en beweging alleen niet voldoende is. Vacht verzorging is erg belangrijk en moet bijna dagelijks gebeuren wanneer je dit niet regelmatig bij houdt zal hond er snel een stuk minder mooi uit zien. Toen wij Tank kregen was er niets met hem te beginnen voor wat betreft het borstelen en kammen. Toen Tank twee was hebben de vorige eigenaren hem kaalgeschoren omdat er al niets meer met de vacht te beginnen viel. Nog steeds houdt Tank er niet van om geborsteld te worden maar wanneer het dagelijks gebeurd hoeft het maar kort en laat hij het wel toe. Wanneer we hem op tafel zetten om hem een grote beurt te geven moeten we hier echt met z’n tweeën bij blijven want anders wil hij toch om de haverklap gaan zitten. Bij Fay is dit gelukkig niet het geval. Zij blijft over het algemeen prima staan en laat bijna alles toe. Fay heeft al als pup al geleerd wat borstelen is en ook heeft ze toen al kennis gemaakt met de waterblazer waardoor zij hier nu dan ook geen problemen meer mee heeft. Als we Fay op tafel zetten kunnen we rustig tussendoor even iets anders gaan doen en na een kwartier terug komen. Ze zal dan nog op de tafel zitten met een blik van nou vooruit komt er nog wat van. Vroeg geleerd is oud gedaan.

Bij het borstelen / kammen begin je in principe altijd bij het laagste punt en werk je steeds weer naar boven en eindig je bij de kop. Als je van boven naar beneden zou werken hoopt alles zich uiteindelijk onderaan op en kom je er daar bijna niet meer door. Eerst kammen we alles even los met de grove pin kam en op sommige punten met de fijne pin kam. Dit is iets wat je zelf snel genoeg in de gaten hebt, als je met de fijne kam er niet door komt pak je de grove en anders om natuurlijk ook. De oksels en de broek krijgen altijd iets extra aandacht om dat hier de vacht nou eenmaal sneller gaat verklitten. Als alles is gekamd gaan we vervolgens alles weer glad kammen met een borstel met varkenshaar. Voordeel van dit soort borstels is dat het haar hier een stuk minder statisch van wordt zoals bij nylon borstels.

Verder worden de honden eens per week( of vaker) goed doorgeblazen met de waterblazer. Dit apparaat is onmisbaar als je een grote hond hebt met zoveel haar. Als ze nat zijn kan je ze hier erg goed mee droog blazen en bovendien zijn ze voor het wekelijkse onderhoud ideaal om vuil en stof uit de vacht te blazen. De oren en de voeten moeten regelmatig worden geknipt. Dit is een secuur werkje je moet erg oppassen dat je niet te veel wegknipt. Een van de eerste keren dat we Fay hadden geknipt was er teveel verwijderd van de oren en leek ze meer op een Labrador dan op een Newf. Voor het knippen gebruiken wij een efileerschaar, hiermee knip je de haren niet bot in een lijn weg maar dun je ze als het ware iets uit waardoor het er veel natuurlijker uit ziet. We wassen de hond niet erg vaak omdat dit de vetbalans van de vacht uit evenwicht brengt. Deze vetbalans maakt dat de vacht beter isoleert en dat de vacht meer vocht afstotend blijft en dat is natuurlijk ook weer van belang met het regelmatige zwemmen. Als we met ze gezwommen hebben spoelen we ze af met de tuin douche en blazen ze droog.